“Od starog novo, za dar od srca” nagradi je eko-natječaj koji je pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi uoči nadolazećih blagdana motivirao učenike osnovnih i srednjih škola da za svoje najmilije osmisle od starih stvari maštovite božićne poklone i ukrase.

Natječaj je otvoren do 21. prosinca, a detaljne upute za sudjelovanje mogu se pronaći na mrežnoj stranici http://upotrijebi-ponovno.zaljepsunasu.hr/  te Facebook stranici Fonda – Za ljepšu našu!

Ovakvim aktivnostima se želi potaknuti djecu i mlade da na zabavan i zanimljiv način otkriju vrijednosti starih i odbačenih stvari te ih višekratno koriste i tako utječu na smanjenje otpada. Učenici koji se posebno istaknu svojom kreativnošću i angažmanom osvojiti će i atraktivne nagrade“ rekla je voditeljica projekta Sunčana Matić te pozvala sve škole da se uključe.

Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj,  s ciljem edukacije o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom.

„Ovo je svojevrsni nastavak prošlogodišnje Fondove blagdanske edukativne kampanje „I bez ukrasnog papira dar u srce dira“ koja je sugerirala kako na drukčiji, originalan način dekorirati poklone, a da se pri tome smanji upotreba kartona i papira za zamatanje.“, rekla je Matić

I zato i ovog Božića učinite nešto lijepo za druge, ali i prirodu… Osmislite poklon koji će razveseliti vaše najbliže, a nekom starom, odbačenom predmetu dati novi smisao.