Do 18.ožujka 2020. godine Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je pristiglo rješenja graničnih sanitarnih inspektora o nadzoru 467 osoba.

Od 16. ožujka.2020. novi je način zdravstvenog nadzora hrvatskih građana prilikom ulaska u RH. Granični sanitarni inspektor i granična policija izdaju naputke o mjerama samoizolacije, uz obvezu javljanja takvih osoba svojim obiteljskim liječnicima.

U novih pet osoba je završen zdravstveni nadzor, tako da je do sada ukupno kod 216 osoba završen zdravstveni nadzor. Niti jedna osoba nije imala simptoma na koronavirusnu infekciju. Trenutno se provodi zdravstveni nadzor nad 98 osobe koje su kućnoj samoizolaciji. Dvije osobe su još uvijek  u karanteni.

U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirana su i u izolaciji dva pacijenta čiji je uzorak poslan na testiranje za COVID-19.

Zbog interesa javnosti vezano za slučaj ženske osobe iz Župe dubrovačke ističemo kako je spomenuta boravila u inozemstvu, no prema dostupnim informacijama kući se vratila prije uvođenja sigurnosnih mjera obvezne samoizolacije. Važno je napomenuti kako nije riječ o državi/pokrajini u kojoj je zabilježen veliki broj slučajeva koronavirusa.

S obzirom da je naknadno razvila blage simptome, točnije blagu vrućicu i grlobolju preventivno je smještena u izolaciju u OB Dubrovnik i njezin uzorak je poslan na testiranje na COVID-19.

Osim toga OB Dubrovnik poslala je na testiranje još tri uzorka pacijenata koji nisu u izolaciji sa sumnjom na COVID-19, no od prije imaju određene respiratorne probleme. Ta testiranja također se vrše preventivno.

U ZL Dubrovnik danas su bila dva međunarodna leta: Turkish Airlines za Istanbul koji je bio jutros i British Airways koji je sletio u 15 sati. Prema svim putnicima su izvršene mjere sukladno naputcima HZJZ. Croatia Airlines prometuje prema redovnom rasporedu na domaćim letovima prema  Zagrebu.

U dubrovački akvatorij jutros je uplovio kruzer La Belle de‘l Adriatique koji je zadržan na sidrištu pred Daksom i trenutno se nalazi u obradi.